Hoewel veel Nederlanders zitten te wachten op het moment dat ze het ijs weer op kunnen en lekker kunnen gaan schaatsen zijn er ook een aantal zaken die niet vergeten dienen te worden. Bij strenge vorst en harde wind kan er kou bij de waterleidingen en watermeter terecht komen. Hierdoor kunnen de leidingen gaan bevriezen. Bij het bevriezen gaat het water zich uitzetten en kunnen er lekkages ontstaan welke je te allen tijde wilt voorkomen. Het is daarom raadzaam om onze tips door te nemen die dit kunnen voorkomen.

Voorkom bevriezing van de waterkraan en leidingen

Verstandig is om de ruimte te isoleren waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden. Bij harde wind laten de gevels veel kou door, waardoor de vorst zich op plekken gaat begeven waar je het niet wilt hebben. Kieren en tochtnaden kunnen hierbij dicht worden gemaakt. Daarnaast is het verstandig om de hoofdkraan en de watermeter zelf in te pakken met isolatiemateriaal. Isolatiemateriaal is te vinden bij de bouwmarkt, maar je kunt de watermeter ook inpakken met een plastic zak gevuld met kranten.

Let er op dat wanneer er in dezelfde ruimte ook een gasmeter te vinden is dat de ruimte dan wel geventileerd moet worden. In dat geval wordt geadviseerd om alleen de watermeter en waterleidingen te isoleren.

Overige tips bij vorst

Naast de bovenstaande tips hebben we nog een aantal tips om rekening mee te houden. ’s Nachts of bij afwezigheid is het verstandig om alle radiatoren open te draaien en de thermostaat niet lager te zetten dan 15 graden. Ben je voor langere tijd van huis? Bijvoorbeeld een weekendje weg of op vakantie? Tap de leidingen dan af gezien er in deze periode ook geen gebruik hoeft te worden gemaakt van het water.

Zit de watermeter buiten in een put? Dan wordt er geadviseerd om vóór de vorstperiode de put te isoleren. Indien er hevige vorst is en je de put nog niet hebt geïsoleerd dan wordt aanbevolen om de put gewoon dicht te laten zitten. Over het algemeen is een put goed geïsoleerd en bij het openen tijdens de vorst periode kan de watermeter alsnog gaan bevriezen door de kou die naar binnen treed.

Om terug te keren naar de homepage, klik dan hier: loodgieter in den haag

Call Now Button