Voorkom verstoppingen in de afvoer met soda!

Door de komst van de afwasmachine lijkt het leven een stuk makkelijker geworden. Na het eten ruimen we de tafel af en stoppen we de pannen, borden en het bestek direct in de afwasmachine die de rest van het werk voor ons doet. Echter letten we hierbij minder op het schoonvegen van de borden met de laatste etensresten of het vet uit de pan vegen, voordat we deze in de afwasmachine stoppen. De etensresten hopen zich gedurende langere periode op in de afvoer wat een verstopping kan veroorzaken. Een verstopping is niet altijd zelf direct op te lossen, waardoor er hulp bij gehaald dient te worden. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Tips om een verstopping te voorkomen

Allereerst is het raadzaam om borden en pannen schoon te maken alvorens deze in de vaatwasser te stoppen. Veeg etensresten in de prullenbak of geef het aan de hond en haal een papier van de keukenrol even door de pan om de vetresten eruit te vegen. Dit kan direct al een hoop ellende besparen!

Nog een tip om vette aanslag in de leidingen te voorkomen is het gebruik van soda. Soda heeft namelijk een ontvettende werking en werkt schoonmakend. Wanneer je dit maandelijks doet worden de leidingen schoon gemaakt en zal je minder snel last krijgen van verstoppingen in de afvoer. Daarnaast is het een natuurlijk middel, waardoor je geen schade aan de leidingen zult veroorzaken en het geen negatieve invloed op de natuur heeft.

Hoe maak ik de afvoer schoon met soda?

Ga naar de supermarkt om een pak soda te halen van een kilogram. De soda kan worden gemengd met water. Hiervoor wordt 500 gram soda gemengd met 4 liter water. Dit mengsel kan door de leiding worden gegoten voor het slapen gaan. Wanneer je in de ochtend je bed uit komt kan de leiding worden doorgespoeld met gewoon leidingwater. Dit kan worden gedaan bij de gootsteen en bij de afvoer van het doucheputje. In het doucheputje komen namelijk ook vetresten terecht. Het is belangrijk om in de ochtend de afvoer en de emmer goed schoon te spoelen van sodaresten.

Bij een regelmatige behandeling (maandelijks) zullen de vetresten aanzienlijk worden verminderd in de afvoerleidingen en wordt de kans op een verstopping drastisch verminderd.

3 antwoorden
 1. Kiki Wals
  Kiki Wals zegt:

  Had ik maar je advies met baking soda eerder gezien! Mijn afvoer is verstopt, en het lukte me niet om dit probleem zelf op te lossen. Daarom bel ik nu een professionele loodgieter op, en volg daarna je advies op. Bedankt!

  Beantwoorden
 2. Sarah de Leeuw
  Sarah de Leeuw zegt:

  Wat ontzettend handig dat je met een huismiddeltje als soda een verstopte afvoer kan voorkomen! Mijn zoon woont in een studentenhuis en hij klaagt dat de afvoer daar vaker verstopt is. Volgens mij is voorkomen beter dan genezen en daarom ga ik ze deze tip zeker aanbevelen. Bedankt!

  Beantwoorden
 3. E.A. van Renselaar - Huver
  E.A. van Renselaar - Huver zegt:

  Ik doe het al jaren met 1 lepel soda en kokend water eroverheen gieten.
  Maar toch ben ik altijd huiverig wat betreft het hete water. Is dit wel goed voor de afvoerleidingen?.

  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *